14 Φεβρουαρίου 2014

Κανονισμός 261/2004 για τα δικαιώματα επιβατών: Ψήφιση του σχεδίου αναθεώρησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 5-2-2014 το σχέδιο του νέου Κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών, ο οποίος θα τροποποιήσει τον υπάρχοντα Κανονισμό 261/2004. Το σχέδιο του Κοινοβουλίου βασίζεται στην πρόταση αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά υιοθετεί θέσεις φιλικότερες προς τους καταναλωτές. 


Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν τύπου του Κοινοβουλίου, υπάρχουν αρκετά σημεία σύμπτωσης απόψεων με την Επιτροπή, αλλά και κάποια βασικά σημεία διαφοροποίησης.

 Κάποιες από τις κυριότερες τροποποιήσεις του Κανονισμού αφορούν την αναθεώρηση των ορίων ευθύνης για καταβολή αποζημίωσης λόγω καθυστέρησης αναχώρησης ή ματαίωσης της πτήσης, ειδικούς κανόνες για πτήσεις ανταπόκρισης, την  απαγόρευση της πρόσθετης χρέωσης για μη εμφάνιση για επιβίβαση, περιορισμό της ευθύνης των αερομεταφορέων για παροχή διανυκτέρευσης και γευμάτων, το δικαίωμα των επιβατών να ζητούν διόρθωση της αναγραφής του ονόματός τους στο εισιτήριο χωρίς πρόσθετη χρέωση, απαγόρευση πρόσθετων χρεώσεων για χειραποσκευές κτλ.

Ο Κανονισμός 261/2004, όπως το περιεχόμενό του έχει διαμορφωθεί από σειρά αποφάσεων του ΔικΕΕ, αποτελεί για τις μεν αεροπορικές εταιρείες «κόκκινο πανί», για τις δε οργανώσεις καταναλωτών βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκή. Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αποτελούν αντικείμενο κριτικής και από τις δύο πλευρές. Ιδίως οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποιούν ότι τυχόν θέση σε ισχύ των προτεινόμενων μέτρων θα επιφέρει σημαντική αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.  

Αναμένεται η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί της πρότασης αναθεώρησης και η ψήφιση του τελικού κειμένου, η οποία πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί πριν τις Ευρωεκλογές.

Για μια σύνοψη των διατάξεων σε ισχύ ως προς τα δικαιώματα των επιβατών σε περίπτωση καθυστέρησης αναχώρησης, ματαίωσης πτήσης ή άρνησης επιβίβασης, δείτε τις σχετικές πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου