10 Φεβρουαρίου 2014

Πρόσθετες χρεώσεις αποσκευών: Πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση C-487/12


Ο Γενικός Εισαγγελέας Yves Bot κατέθεσε στις 23-1-2014 τις προτάσεις του για την υπόθεση C-487/12  Vueling Airlines SA v Instituto Galego de Consumo de la Xunta de Galicia σχετικά με τις πρόσθετες χρεώσεις που επιβάλλουν αεροπορικές εταιρείες σε ελεγμένες αποσκευές και χειραποσκευές.

Η υπόθεση ήχθη στο ΔικΕΕ κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος ως προς τη συμβατότητα με το ενωσιακό δίκαιο διατάξεων της ισπανικής νομοθεσίας, οι οποίες απαγορεύουν οποιεσδήποτε χρεώσεις για μεταφορά αποσκευών επιβατών.

 Στην πρότασή του ο Γενικός Εισαγγελέας κρίνει τις χρεώσεις για τη μεταφορά ελεγμένων αποσκευών επιτρεπτές βάσει του άρθρου 22 του Κανονισμού 1008/2008. Ωστόσο οι χρεώσεις για τη μεταφορά χειραποσκευών δεν επιτρέπονται, διότι δεν αποτελούν τμήμα των εμπορικών υπηρεσιών που προσφέρονται από τον αερομεταφορέα στον επιβάτη, καθότι ο επιβάτης τις έχει συνεχώς υπό την κατοχή του και δεν προκύπτουν έξοδα για τον αερομεταφορέα σχετικά με τον έλεγχό, τον εντοπισμό και τη φύλαξή τους. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, η δυνατότητα του επιβάτη να έχει μαζί του τα αντικείμενα που θεωρεί ιδιαίτερα απαραίτητα και πολύτιμα για τον ίδιο, αποτελεί έκφανση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σχετική πρόσθετη χρέωση είναι ηθικά απαράδεκτη και νομικά ανεπίτρεπτη. 

    Το πλήρες κείμενο των προτάσεων μπορεί να ανευρεθεί εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου