13 Φεβρουαρίου 2014

Το Γερμανικό Ακυρωτικό κηρύσσει άκυρους ΓΟΣ διοργανωτή ταξιδίων περί μη δεσμευτικών ωρών πτήσης

   Το Γερμανικό Ακυρωτικό Δικαστήριο (BGH) σε συλλογική αγωγή ένωσης καταναλωτών (Verbraucherzentrale Deutschland) κατά διοργανωτή ταξιδίων (TUI Deutschland) έκρινε καταχρηστικούς δύο ΓΟΣ που αφορούσαν τις ώρες πτήσης.


   Ο πρώτος όρος προέβλεπε ότι ο διοργανωτής δεν δεσμεύεται από τις ώρες πτήσεων που κοινοποιεί στους καταναλωτές και ότι οι ίδιοι οι καταναλωτές έπρεπε να επιβεβαιώσουν τις ώρες αυτές πριν το ταξίδι. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο όρος αυτός είναι καταχρηστικός, διότι, ενάντια στην καλή πίστη, παρείχε στο διοργανωτή το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης της παροχής του χωρίς εύλογο λόγο και μη λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του καταναλωτή.
  
  O δεύτερος όρος θεωρούσε μη δεσμευτικές για το διοργανωτή τις ώρες πτήσεων που κοινοποιούσαν οι ταξιδιωτικοί του πράκτορες στους καταναλωτές. Το Διαστήριο έκρινε ότι ο όρος αυτός αντίκειται στην αρχή της διαφάνειας, δηλαδή δεν ορίζει με ακρίβεια τα δικαιώματα αι τις υποχρεώσεις των μερών, διότι δίνει στους καταναλωτές την εντύπωση ότι όλες οι πληροφορίες που τους κοινοποιούν οι πράκτορες είναι μη δεσμευτικές. Έτσι ο υπό κρίση όρος διατάρασσε υπέρμετρα τη συμβατική ισορροπία σε βάρος του καταναλωτή.
   
  Το πλήρες κείμενο της απόφασης δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη. Για το ανακοινωθέν Τύπου του Γερμανικού Ακυρωτικού (στα γερμανικά) δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου