9 Μαρτίου 2014

Μη επανδρωμένα α/φ: Διοικητικός δικαστής στις ΗΠΑ ακυρώνει πρόστιμο της ΥΠΑ κατά εκμεταλλευομένου μοντέλο α/φ

Στις 6-3-2014 ένας διοικητικός δικαστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ΝTSB) έκρινε ότι η ομοσπονδιακή ΥΠΑ (FAA) δεν είχε δικαιοδοσία να επιβάλει πρόστιμο σε βάρος εκμεταλλευομένου τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο αεροσκάφους.

Η υπόθεση αφορούσε τη χρήση ενός τηλεκατευθυνόμενου α/φ, βάρους μικρότερου των 2,23 κιλών, έναντι αμοιβής πάνω από την πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Σαρτλότσβιλλ στις 11-10-2011. Το α/φ είχε χρησιμοποιηθεί έναντι αμοιβής για τη λήψη βίντεο και φωτογραφιών των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Η FAA θεώρησε ότι το α/φ ενέπιπτε στην κατηγορία των μη επανδρωμένων α/φ (UAS), των οποίων η εμπορική χρήση επιτρέπεται μόνο υπό πολύ αυστηρούς περιορισμούς, η δε λειτουργία του α/φ είχε λάβει χώρα κατά τρόπο επικίνδυνο για την ασφάλεια τρίτων και κατά παράβαση της διάταξης FAR 91.13(a). Έτσι επέβαλε πρόστιμο ύψους 10.000 δολαρίων στο χειριστή του α/φ.

Ο διοικητικός δικαστής που επιλήφθηκε της υπόθεσης, κατόπιν άσκησης σχετικής προσφυγής, έκρινε όμως ότι κατά το χρόνο του συμβάντος δεν υπήρχαν δεσμευτικές διατάξεις που να ρυθμίζουν τη χρήση μοντέλων α/φ. Ως εκ τούτου η ΥΠΑ δεν είχε δικαιοδοσία να επιβάλει το πρόστιμο.


Η απόφαση μπορεί να ανευρεθεί εδώ. Μπορείτε επίσης να βρείτε μια σχετικά σύντομη περίληψή της και κάποια σχόλια επί της υπόθεσης εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου