30 Μαρτίου 2014

ΔικΕΕ: Οι αρχές της μη διάκρισης λόγω εθνικότητας και της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών εφαρμόζονται και στους κοινοτικούς αερομεταφορείς


Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε στις 18-3-2014 ότι ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν δικαιούται να αρνηθεί την είσοδο στον εναέριο χώρο του σε έναν αερομεταφορέα άλλου κράτους μέλους. Η άρνηση αυτή παραβιάζει τα άρθρα 18 και 56 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, που καθιερώνουν αντίστοιχα την αρχή της μη διάκρισης λόγω ιθαγένειας των πολιτών της ΕΕ και την ελευθερία παροχής υπηρεσιών των πολιτών αυτών σε όλη την ΕΕ (υπόθεση C-628/11).

H υπόθεση αφορούσε έναν Αυστριακό αερομεταφορέα που διεξήγαγε δρομολόγια προς τη Γερμανία από τη Μόσχα και την Άγκυρα χωρίς άδεια των γερμανικών αρχών, με αποτέλεσμα αυτές να του επιβάλουν πρόστιμο. Η άδεια δεν είχε δοθεί, διότι σύμφωνα με τις διατάξεις του γερμανικού δικαίου απαιτείται ο αλλοδαπός αερομεταφορέας να προσκομίσει βεβαίωση ότι οι Γερμανοί αερομεταφορείς είτε αδυνατούν είτε επιθυμούν να διεξάγουν τα αντίστοιχα δρομολόγια.

Το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι εφόσον κάποιος αερομεταφορέας με έδρα στην ΕΕ έχει αδειοδοτηθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, τα άλλη κράτη μέλη οφείλουν να επιτρέπουν στον αερομεταφορέα αυτό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων από και προς την επικράτειά τους χωρίς πρόσθετες διατυπώσεις. Τέτοιες διατυπώσεις αντίκεινται στις αρχές της μη διάκρισης λόγω εθνικότητας (άρθ. 18 ΣυνθΛΕΕ) και της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών (άρθ. 56 ΣυνθΛΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου