28 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΕΑSA επιτρέπει τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ανακοίνωσε ότι εφεξής θα επιτρέπει τη χρήση επί του αεροσκάφους φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (PEDs), όπως κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών παλάμης, φορητών υπολογιστών κλπ., επί καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, εφόσον το αεροσκάφος έχει πιστοποιηθεί ως «ανεκτικό» στις συσκευές αυτές.

Μέχρι τώρα οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές έπρεπε να είναι απενεργοποιημένες κατά τις «κρίσιμες φάσεις» της πτήσης, δηλαδή κατά την τροχοδρόμηση, την απογείωση και την προσγείωση. Κατά την υπόλοιπη πτήση επιτρεπόταν η χρήση τους μόνο σε «λειτουργία πτήσης», δηλαδή με απενεργοποιημένη τη δυνατότητα λήψης και μετάδοσης δεδομένων. Ο λόγος των περιορισμών αυτών ήταν οι ελλιπείς γνώσεις για τις επιπτώσεις από τη χρήση τέτοιων συσκευών στην ασφάλεια της πτήσης. Πρόσφατες μελέτες όμως κατέδειξαν ότι με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού δε δημιουργείται κάποιος κίνδυνος.

Ως εκ τούτου, η EASA επιτρέπει πλέον τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, εφόσον έχει προηγηθεί διαδικασία αξιολόγησης του αεροσκάφους και πιστοποίησής του ως «ανεκτικού» σε τέτοιες συσκευές. Κατά τα λοιπά, θα εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των αερομεταφορέων η παροχή της σχετικής δυνατότητας στους επιβάτες κατόπιν εγκατάστασης κατάλληλου εξοπλισμού και υποβολής στη διαδικασία αξιολόγησης των αεροσκαφών.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό ανακοινωθέν Τύπου της EASA εδώ, ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχει μια πρωτότυπη επεξήγηση του ζητήματος από την ΕΑSΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου