16 Ιουλίου 2014

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός ή Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουραγός; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει προειδοποιητική επιστολή σε 18 κράτη-μέλη προς επιτάχυνση εφαρμογής της διαχείρισης κοινού εναέριου χώρου

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές, δηλαδή επιστολές για επίσημη παροχή εξηγήσεων, σε 18 κράτη-μέλη σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των Λειτουργικών Τμημάτων Εναερίου Χώρου (ΛΤΕΧ) που προβλέπονται από τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό (ΕΕΟ). Η προειδοποιητική επιστολή αποτελεί το πρώτο βήμα της προσφυγής για παράβαση του ενωσιακού δικαίου κατά ενός κράτους – μέλους.

Σύμφωνα με τον ΕΕΟ τα κράτη μέλη οφείλουν να δημιουργήσουν μέσω διακρατικών συμφωνιών Λειτουργικά Τμήμα Εναέριου Χώρου (ΛΤΕΧ), τα οποία είναι διασυνοριακά κομμάτια εναέριου χώρου καθορισμένα με βάση τη ροή της εναέριας κυκλοφορίας. Σε ένα ΛΤΕΧ ο έλεγχος του εναέριου χώρου τίθεται υπό κοινό επιχειρησιακό έλεγχο, χωρίς να επηρεάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των εμπλεκόμενων κρατών. Έτσι ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος έχει χωριστεί σε εννέα ΛΤΕΧ. Στόχος των ΛΤΕΧ είναι η βελτίωση της ροής της εναέριας κυκλοφορίας και η αύξηση της χωρητικότητας του εναέριου χώρου, με παράλληλη εξοικονόμηση κόστους και χρόνου πτήσης.

Παρά την υποστήριξη των αεροπορικών εταιρειών στον ΕΕΟ, η εφαρμογή του έχει καθυστερήσει κυρίως λόγω εθνικών ευαισθησιών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τις θέσεις εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 550/2004 τα ΛΤΕΧ έπρεπε να έχουν κηρυχθεί επιχειρησιακά μέχρι τις 4.12.2012. Ωστόσο έξι ΛΤΕΧ δεν είναι ακόμη επιχειρησιακά και μάλιστα σε ένα από αυτά, το BLUEMED στο οποίο μετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Μάλτα, δεν έχουν ολοκληρωθεί καν οι διακρατικές συμφωνίες.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε προειδοποιητικές επιστολές για την καθυστέρηση εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας, στις οποίες τα κράτη-μέλη πρέπει να απαντήσυον εντός δύο μηνών. Αν η Επιτροπή δεν κρίνει ικανοποιητική την απάντηση ενός κράτους-μέλους, μπορεί να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, δηλαδή να παράσχει μια τελευταία ευκαιρία συμμόρφωσης στο κράτος αυτό. Αν το κράτος-μέλος εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ για την επιβολή προστίμου (άρθ. 258 ΣυνθΛΕΕ).

Δείτε το σχετικό ανακοινωθέν Τύπου της Επιτροπής εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου