11 Νοεμβρίου 2014

Οι House Air Waybill και Master Air Waybill στη Διεθνή Εναέρια Μεταφορά Εμπορευμάτων



Στις σύγχρονες διεθνείς και ηλεκτρονικές συναλλαγές, παρατηρεί κανείς την ολοένα αυξανόμενη τάση, οι παραγγελιοδόχοι μεταφοράς ή οι διαμεταφορείς που μεσολαβούν στη διεθνή διακίνηση των εμπορευμάτων (freight forwarders), να είναι τα πρόσωπα εκείνα που καταρτίζουν απευθείας με τους αντισυμβαλλόμενους αποστολείς ή με πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους (βλ. εν προκειμένω παραγγελιοδόχους μεταφοράς), συμβάσεις για την διεθνή αεροπορική μεταφορά των εμπορευμάτων.



Στη πραγματικότητα η συμφωνημένη αερομεταφορά εκτελείται από την διεθνή αεροπορική εταιρεία, άλλως τον διεθνή αερομεταφορέα, ωστόσο με την πρακτική αυτή είναι εμφανής η διαφοροποίηση του προσώπου του συμβατικού αερομεταφορέα από τον πραγματικό αερομεταφορέα εμπορευμάτων (δηλαδή άλλος συμβάλλεται, άλλος εκτελεί την συμφωνημένη αερομεταφορά). 

Ακολούθως, για την συμφωνημένη διεθνή αερομεταφορά εμπορευμάτων, η παραδοσιακή έγχαρτη αεροπορική φορτωτική εκδίδεται συνήθως από τον διαμεταφορέα του εμπορεύματος με την μορφή της House Air Waybil (εν συντομία HAWB). Η παραπάνω φορτωτική παράγει απόδειξη (απόδειξη prima facie), ότι δηλαδή έχει καταρτισθεί σύμβαση διεθνούς εναέριας μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ των συμβαλλομένων προσώπων (συμβατικού αερομεταφορέα και αποστολέα του εμπορεύματος). Ο τύπος αυτός αεροπορικής φορτωτικής δεν διαφέρει σε καμία περίπτωση από τις κοινές φορτωτικές που εκδίδουν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, εάν και εφόσον δεν μεσολαβεί κανένα άλλο πρόσωπο κατά το στάδιο κατάρτισης της σύμβασης (βλ. διαμεταφορέας / freight forwarder). 


Στη συναλλακτική πρακτική, ο αεροπορικός δια – μεταφορέας παραλαμβάνει στον τόπο παράδοσης των εμπορευμάτων και συγκεντρώνει ξεχωριστά αεροπορικά φορτία ή εμπορεύματα για τα οποία όμως εκδίδεται μία κύρια και ενιαία αεροπορική φορτωτική, η οποία φέρει την μορφή της Master Air Waybill (MAWB), ενώ κατόπιν δυνάμει της εν λόγω φορτωτικής, εκδίδει και παραδίδει στους αποστολείς των εμπορευμάτων, ξεχωριστές αεροπορικές φορτωτικές (δηλαδή τύπου HAWB). Ομοίως και η MAWB παράγει απόδειξη (απόδειξη prima facie) για την καταρτισθείσα σύμβαση μεταξύ όμως αυτή την φορά του διαμεταφορέα – διακινητή των εμπορευμάτων και της διεθνούς αεροπορικής εταιρείας, με την οποία εκείνος συνεργάζεται και έχει αναλάβει την εκτέλεση του παραπάνω έργου. Εν κατακλείδι, αναφορικά με το περιεχόμενο των παραπάνω αεροπορικών φορτωτικών και την αποδεικτική δύναμη που παράγουν, ισχύουν ανάλογα οι ειδικές νομικές διατάξεις του Συστήματος της Βαρσοβίας και δη της Διεθνούς Συμβάσεως του Μόντρεαλ (1999), οι οποίες ρυθμίζουν στο σύνολό της την διαδικασία έκδοσης, το περιεχόμενο και την αποδεικτική δύναμη της παραδοσιακή έγχαρτης αεροπορικής φορτωτικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου