26 Μαΐου 2014

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει αξιολόγηση της εφαρμογής της Οδηγίας για τα αερολιμενικά τέλη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την αξιολόγησή της για τη μέχρι τώρα εφαρμογή της Οδηγίας 2009/12/ΕΚ για τα τέλη αεροδρομίων. Η αξιολόγηση εξετάζει την εφαρμογή της Οδηγίας ως προς τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης με τους χρήστες αεροδρομίων, δηλ. κυρίως τις αεροπορικές εταιρείες, τη διαφάνεια και τη μη-διάκριση ως προς την επιβολή των τελών, το ρόλο των Ανεξάρτητων Εποπτικών Αρχών σε κάθε κράτος-μέλος, καθώς και την επιβολή διαφοροποιημένων υπηρεσιών στους χρήστες των αεροδρομίων. Η αναφορά περιέχει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία και για την Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Οδηγία έχει βελτιώσει την οικονομική λειτουργία και συμπεριφορά των αεροδρομίων στην Ευρώπη, ωστόσο η εφαρμογή της ποικίλει όχι μόνο μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και μεταξύ αεροδρομίων στο ίδιο κράτος-μέλος. 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι αερομεταφορείς εξέφρασαν δυσαρέσκεια σχετικά με τη διαδικασία διαβούλευσης για την επιβολή νέων τελών, ότι δηλαδή η διαδικασία αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται με πιο ουσιαστικό τρόπο και όχι μόνο τύποις. Ένας άλλος προβληματικός τομέας στα ελληνικά αεροδρόμια είναι αυτός τη διαφάνειας στην επιβολή τελών, όπου οι αεροπορικές εταιρείες εκφράζουν παράπονα κυρίως αναφορικά με τη γνωστοποίηση λεπτομερών καταστάσεων με τα έξοδα του αεροδρομίου που δικαιολογούν την επιβολή των χρεώσεων. 
  
Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από την εφαρμογή της Οδηγίας στα κράτη-μέλη. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η εφαρμογή αυτή ποικίλει τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και μεταξύ αεροδρομίων του ίδιου κράτους-μέλους, πράγμα που ίσως καταστήσει αναγκαία την αναθεώρηση κάποιων διατάξεων στο μέλλον. Στο μεταξύ επιδιώκεται ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών με την ίδρυση ενός φόρουμ των Ανεξάρτητων Εποπτικών Αρχών για την ανταλλαγή εμπειριών και τον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών. Η πρώτη συνεδρίαση του φόρουμ αυτού θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 13-6-2014.  

Κάντε κλικ εδώ για την αναφορά της Επιτροπής και εδώ για το σχετικό ανακοινωθέν Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου