27 Ιανουαρίου 2015

Εννοιολογικός Προσδιορισμός «εμπορεύματος» στη Διεθνή Εναέρια Μεταφορά Αεροπορικού Φορτίου (Air Cargo).




Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων ή Αεροπορικών Εταιρειών (International Air Transport Association / IATA) κατά καιρούς εξειδικεύει και προσδίδει έναν ιδιαίτερο ερμηνευτικό χαρακτήρα στην έννοια του αεροπορικού φορτίου (Air Cargo), όπου στο τελευταίο συμπεριλαμβάνεται εννοιολογικά και το εμπόρευμα.


Ως εμπόρευμα θεωρείται κάθε κινητό πράγμα ή αντικείμενο που μεταφέρεται ή πρόκειται να μεταφερθεί με αεροσκάφος, ακόμα και εάν πρόκειται για αποσκευές για την μεταφορά όμως των οποίων πρέπει να έχει εκδοθεί αεροπορική φορτωτική. Εξαιρούνται από την παραπάνω έννοια οι ταχυδρομικές αποστολές ή οι αποσκευές εκείνες που μεταφέρονται κατόπιν  εκδόσεως αεροπορικού εισιτηρίου για τον επιβάτη ή δελτίου αποσκευών (περαιτέρω διάκριση των αποσκευών σε καταγεγραμμένες και μη καταγεγραμμένες ή χειραποσκευές). Το εμπόρευμα σε κάθε περίπτωση συνιστά μόνο κινητό αγαθό που έχει καταστεί αντικείμενο εμπορικής πράξης και αφορά είτε σε ενσώματο αγαθό είτε σε άψυχα αντικείμενα.    

Στο εννοιολογικό πεδίο του νομικο - τεχνικού όρου «αεροπορικό φορτίο» ή «Cargo» που χρησιμοποιείται ευρέως στο κείμενο της Συμβάσεως του Μόντρεαλ (βλ. αρθ. 4 επ. και αρθ. 18 ΣΜ), δεδομένου ότι είναι η επικρατέστερη διεθνής σύμβαση που εφαρμόζεται στην διεθνή αεροπορική μεταφορά επιβατών, αποσκευών και εμπορευμάτων, νοείται ότι συμπεριλαμβάνονται και τα εμπορεύματα. Σε κάθε περίπτωση στην έννοια του εμπορεύματος συμπεριλαμβάνεται κάθε ενσώματο κινητό αγαθό που μεταφέρεται ή πρόκειται να μεταφερθεί με αεροσκάφος (εξαιρουμένων όπως προαναφέρθηκε των αποσκευών που μεταφέρει μαζί του ο επιβάτης ή των ταχυδρομικών δεμάτων). Εν τούτοις, υποστηρίζεται και η διαφορετική νομική άποψη κατά την οποία στην παραπάνω έννοια μπορούν να συμπεριληφθούν ακόμα και οι αποσκευές, εφόσον εκείνες δεν παραδίδονται ή δεν  μεταφέρονται ως χειραποσκευές από τον ίδιο τον επιβάτη, αλλά έχει εκδοθεί για την μεταφορά τους αεροπορική φορτωτική (έντυπη ή ηλεκτρονική). Στα ενσώματα αγαθά συμπεριλαμβάνονται επίσης η μεταφορά ζώων ή ακόμα και αγαθών χωρίς καμία αξία ή ευτελούς οικονομικής - εμπορική αξίας.

Ο γαλλικός όρος που έχει αποδοθεί στο εμπόρευμα είναι marchandises, ενώ ο αντίστοιχος αγγλικός και αμερικάνικος όρος που έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα είναι goods. Ωστόσο οι ανωτέρω όροι δεν είναι ταυτόσημοι μεταξύ τους, για τον λόγο ότι στη πραγματικότητα ο όρος εμπόρευμα περιλαμβάνει κάθε κινητό αγαθό, είτε ενσώματο είτε άψυχο, ενώ οι παραπάνω όροι περιορίζονται μόνο στα άψυχα αντικείμενα. Η Σύμβαση του Μόντρεαλ (1999), χρησιμοποιεί τον όρο cargo, δηλαδή φορτίο, ο οποίος περιλαμβάνει μόνο τα εμπορεύματα, εκτός βέβαια από τις αποσκευές και εκείνα που μεταφέρονται σε εκτέλεση ταχυδρομικών συμβάσεων. Κατά τον ορισμό που έχει αποδοθεί από τον ICAO (International Civil Aviation Organization), εμπόρευμα είναι ο,τιδήποτε γίνεται δεκτό προς μεταφορά με αεροσκάφος εκτός από τις αποσκευές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου